preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brezovica

Login

Projekti

Klub mladih čitatelja

Klub mladih čitatelja projekt je naše školske knjižnice već dulji niz godina, a proizašao je iz grupe Malih knjižničara pa je jasno o kakvoj je skupini ovdje riječ. To su mahom bibliofili. Projektom  su obuhvaćeni učenici od 5.do 8.razreda koji ne samo da vole knjigu i čitanje, već i umjetničko izražavanje što je vidljivo iz plakata koji se nalaze ispred i unutar knjižnice. Učenici su uključeni u dva projekta na nacionalnoj razini, a to su Nacionalni kviz za poticanje čitanja te kviz u znanju i kreativnosti čitanjem do zvijezda. Hodogram ovih aktivnosti dostupan je na mrežnim stranicama, a o rezultatima kvizova redovito se izvještava već tri godine zaredom. Učenici naše škole bili su uočeni jer su osvajali prvo, drugo i treće mjesto na županijskim natjecanjima što nije zanemariv uspjeh.


Pokažimo najbolje što znamo

Pokažimo najbolje što znamo projekt je naše školske knjižnice već četvrtu godinu zaredom, a obuhvaća školsku populaciju učenika četvrtih razreda (svih sedam odjela). Učenici se, pod vodstvom svojih učitelja/učiteljica, koji su im ujedno i mentori, pripremaju za tri natjecanja koja se održavaju u tri obrazovna razdoblja. Prvi je dio (prvi put ove školske godine) natjecanje u krasopisanju, a održava se obično tijekom mjeseca hrvatske knjige, dakle u 1. polugodištu. Drugi je dio natjecanje u čitanju naglas koje se održava nakon zimskih praznika, a treći je dio natjecanje u kreativnom pisanju koje se održava po povratku s proljetnih praznika. Svako natjecanje ima dva dijela: razredni, u kojem knjižničarka i razredna učiteljica/ učitelj biraju ponajbolje učenike koji će predstavljati razred, a potom i školski u kojem se onda ogledaju odabrani učenici u prostoru matične škole. Učenici dobiju simbolične poklončiće te diplomice za svoj trud, a najbolji priznanja s istaknutim osvojenim mjestom.

Najljepši će rukopis biti objavljen na mrežnim stranicama, dok će ponajbolji sastavci biti prepisani, uvezani, a dok ih se skupi dovoljan broj i objavljeni u zajedničkom zborniku.

Ove školske godine u projektu sudjeluju učiteljice: Marija Rušnov Vrban, Zlata Lučić Štancl, učitelj  Josip Pinko te učiteljice Andreja Duilo, Nikolina Pereglin, Dragica Lovre te Sanja Bilogrević.


Čitajmo zajedno, čitajmo naglas – zaboravljene knjige

Čitajmo zajedno, čitajmo naglas – zaboravljene knjige nacionalni je projekt za poticanje čitanja u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara sa svrhom razvijanja vještine čitanja. To i ne bi bilo tako posebno da se ne čitaju one knjige koje su nekoć (ranih devedesetih) bile zadana lektira, a danas su zamijenjene nekim drugim naslovima, ali ipak aktualne. U projektu sudjeluju učenici našeg 3.b, a zadana im je knjiga Veseli zemljopis Zvonimira Baloga. I prošle su šk. godine ovi učenici sudjelovali u projektu, ali s knjigom Jadranke Čunčić Bandov, s kojom su imali i književni susret,a svoj su doživljaj pjesme Luda gljiva dvije predstavnice razreda prikazale na završnoj svečanosti u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Tako će biti i ove pedagoške godine. Učenici mogu prikazati pročitanu knjigu u slici, riječi, pjesmi, mogu izraditi postere, oslikati naslovnicu, izvesti igrokaz, a sve to pod budnim okom učiteljice Branke i knjižničarke Zrinke. Ovakav je pristup knjizi i neobičan i atraktivan istovremeno, a pomoći će učenicima da znaju prepoznati, a onda i preporučiti kvalitetno štivo i s veseljem se s njime družiti. Preko njega će zavoljeti i ostale lektirne naslove pa knjiga više neće biti bauk, već izazov.


Tulum glasova

Projekt Tulum glasova,inspiriran nacionalnim projektom Tulum slova provode već treću godinu zaredom učiteljica PŠ Kupinečki Kraljevec Vlasta Prenner i knjižničarka Zrinka Krišković, osmišljen je za ovaj određeni razred. Učenici u njem sudjeluju od svojeg prvog pa do četvrtog razreda, a odvija se dijelom u područnoj, dijelom u matičnoj školi, u knjižnici. Obično se obrađuje  nastavna jedinica iz hrvatskog jezika ili lektire tako da svi učenici mogu aktivno sudjelovati. Svojim zapažanjima i kreativnošću glasno artikuliraju sve što im se od ponuđenih tekstova sviđa pa to onda stavljaju na papir. Svoje uratke potom slažu na razredni plakat iz kojeg se iščitavaju njihovi interesi i što treba razvijati da postanu učenici kakvi žele biti. Na kraju se vidi kakva je njihova percepcija pojedinog književnog djela prije, a kakva poslije čitanja te koliko su ga uspjeli upamtiti, odnosno razumjeti. Obrađene se nastavne jedinice provjeravaju kvizom, a on ima natjecateljski karakter pa je to učenicima dodatno uzbuđenje. Učenici su podijeljeni u tri skupine, a cilj je da se svaki učenik slobodno, bez straha uključi i odgovori na postavljene zadatke i da zavoli knjigu. Ove će se godine istraživati enciklopedijska izdanja pa će djeca, kroz njima prilagođene tekstove, otkriti što ih najviše zanima i tako pomoći učiteljici da ih usmjerava i potiče u razvijanju osobnosti jer, samo zadovoljan učenik postiže dobre rezultate.


450 godina od Zrinskog i Sulejmana

Ovaj je projekt inspiriran 450.obljetnicom Sigetske bitke i pogibijom vođa zaraćenih strana, a ova je obljetnica jedna od najvažnijih u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti jer je Nikola Šubić Zrinski postao važnim simbolom hrvatske nacije, hrvatskog identiteta, otpora, požrtvovanja i, konačno, hrvatske težnje za samostalnošću. Taj je simbol bio važan i u Domovinskom ratu kad se Hrvatska obranila zahvaljujući braniteljima koji su, kao i Zrinski, bili spremni žrtvovati vlastiti život.

Povijesni podsjetnik: Nikola Šubić Zrinski rođen je na utvrdi u Zrinu 1508.godine. Zrin je mjesto po kojem je obitelj Šubić dobila prezime Zrinski i to je jedno od svetih mjesta hrvatske nacije, identiteta i kulture, poput hrvatskih kraljevskih gradova Nina, Knina i Solina. Šubići su jedno od najstarijih  hrvatskih plemena s ishodištem u Bribiru, čiji je pripadnik bio i Pavao Šubić, jedan od najmoćnijih i najvećih banova u hrvatskoj povijesti. Njihova je loza ujedinila hrvatske krajeve od Bribira i Zrina do Čakovca, Ozlja, Čabra i Bakra.

Ove godina pada i 140.obljetnica opere Ivana pl. Zajca „Nikola Šubić Zrinjski“ koja je omogućila da on, kao nacionalni simbol, živi iz generacije u generaciju o čemu će više govoriti učiteljica glazbene kulture Jana Bosanac.

Učitelji povijesti i geografije vodit će učenike kroz projekt, a u knjižnici će moći pogledati reprint izdanje Opsade Sigeta Pavla Rittera Vitezovića (iz privatne zbirke).

                                                                                             

 

preskoči na navigaciju