preskoči na sadržaj

Osnovna škola Brezovica

Login

Povijest škole

Ulomci iz referata održanog ujesen 2010. povodom 160. obljetnice školstva u Brezovici.

Početak školstva na ovom području

1850. godine započelo je organizirano školstvo na našem području. Ipak, mogu se pronaći i podatci koji govore da je u okviru Crkve, već 1799. podučavao djecu učitelj Antun Lichteneger, a 1838. Ivan Zacher. Podrobnije podatke o toj temi zainteresirani čitatelji pronaći će u Monografiji škole.

U to vrijeme nastava se odvijala u kući koju bi danas teško bilo tko nazvao školom, a u Spomenici iz 1875. opisuje se ovako: 

"Školska zgrada bila je na kat. Razizemlje je od opeke zidano, prvi kat je od drva, a krov je pokriven slamom. Cijela je zgrada bila stara i trošna. U razizemlju je školska soba, kuhinja s krušnom peći i kotlom za parilo, pivnica te izbica koja je nekima kao kokošinjac služila. U prvom katu su bile tri sobe i kuhinja i to je bio stan učitelja."

Prva škola

1883 .gradi se druga školska zgrada u Brezovici, to jest na Golom Bregu. Školu  su polazila djeca iz Golog Brega, Zadvorskog, Desprima, Demerja, Grančara, Hudog Bitka, Obreža i Strmca. Zbog velikog broja učenika i njihove udaljenosti od škole, već 15-ak godina kasnije, u zadnjem desetljeću 19. stoljeća, ravnajući učitelji pokreću inicijativu prema vlastima za dogradnju postojeće škole te za izgradnju škola u Demerju i Obrežu. Neki mještani iskazivali su stalan otpor takvim prijedlozima, a jedini pobornici za gradnju tih škola bili su mjesni župnik Pinterović i sami učitelji. 

Druga škola (izgrađena 1883.)

1910. izgrađena je još jedna školska zgrada, svega 20-ak metara iza prve.

Treća školska zgrada

Druga i treća škola zajedno

 

Tih godina, u prvom desetljeću 20.stoljeća, pravi je zamah u izgradnji škola. Grade se škole u Demerju, Obrežu i Dragonošcu, a ranije je izgrađena škola u Kupinečkom Kraljevcu. Time je djeci omogućeno pohađanje nastave u njihovim selima, puno bliže njihovim domovima, a i škola u Brezovici je djelomično rasterećena. Pohađanje nastave često je neredovito, a roditelji izostanke svoje djece pravdaju siromaštvom i potrebom da im djeca pomažu u svakodnevnim seoskim poslovima. Školski odbori često roditeljima izriču i novčane kazne. 

Područne škole

 

 Prvu polovicu 20.stoljeća obilježila su dva svjetska rata, što je dodatno otežalo održavanje nastave, ali i smanjilo redovitost pohađanja. Školski prostori često su korišteni za privremeni boravak vojnih postrojbi. U zapisniku Školskog odbora sa sjednice održane 21. siječnja 1944. raspravljano je o štetama koje su počinili njemački vojnici te o prijetnji pištoljem njemačkog zapovjednika načelniku općine. Osim uništenog namještaja, štetu je pretrpio i ravnajući učitelj. Citat iz spomenutog zapisnika od 21.siječnja 1944.:

„ Ravnajućem učitelju u vlastitoj staji zaklano svinjče, a drugo odneseno. Imao je potvrdu i od Sturmbaumfuhrera, ali pošto nije vidio koji vod vojske  je to učinio nije mogao dobiti nikakve odštete jer se nije moglo ustanoviti koji je to vojnik učinio.“

 Od 1953. brezovička škola radi, osim u zgradama u Golom Bregu, i u prostorima dotadašnjeg Poljoprivrednog tehnikuma koji je ukinut, a koji je bio smješten u neposrednoj blizini dvorca i samostana sestara karmelićanki. U tom prostoru korištene su 3 učionice. Jedna učionica i kabinet bili su i u samom dvorcu. 

Iste godine, 1953., nakon višegodišnje inicijative školskih odbornika iz Hudog Bitka i Grančara, otvorena je i škola u Hudom Bitku za djecu iz tih sela i iz dijela Zadvorskog, ali sa statusom područne škole.

Privremena brezovička škola pokraj dvorca (korištena od 1954. do 1967.)

Sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća školstvo se u Obrežu, Dragonošcu i Kraljevcu razvijalo samostalno, neovisno o školi u Brezovici. 1958. brezovičkoj školi pripaja se kraljevečka škola koja je samostalno djelovala već 81 godinu, dakle od 1877. 

1963., nakon dosta rasprava, pripojena je brezovičkoj školi i škola u Obrežu koja je djelovala samostalno od 1908., ili od 1910. kada je u Obežu izgrađena prva školska zgrada, a  u kojoj su se školovala djeca iz Obreža i Strmca.

Takva je odluka omogućila stručnu zastupljenost nastave jer su učitelji viših razreda predavali na objema lokacijama.

1964., nakon višegodišnjih uvjeravanja nadležnih vlasti o potrebi gradnje nove škole u Brezovici, započinje gradnja nove školske zgrade u kojoj se nastava počela održavati 1967.Izgrađena je tu gdje je danas školski travnjak, a srušena prije 15 godina kada smo preselili u sadašnju zgradu.

Četvrta brezovička škola (montažni objekt izgrađen 1967, a srušen 1995.)

 

1968., godinu dana nakon što je škola otvorena, u centralnu školu u Brezovici u više razrede počela su dolaziti i djeca iz škole u Dragonošcu koja je, zajedno sa svojom područnom školom u Lipnici, također pripojena Brezovici. Škola u Dragonošcu samostalno djeluje od 1910 godine. Zbog premalog broja učenika 1976. zatvara se područna škola u Lipnici.   

1977. područna škola u Kupinečkom Kraljevcu, koja je kao samostalna škola djelovala od 1877., a 1958. je pripojena Brezovici, proslavila je svoj veliki jubilej – 100 godina školstva u K. Kraljevcu.

Škola u Kupinečkom Kraljevcu

 

Budući da je školska zgrada izgrađena 1967. u Brezovici bila montažni objekt, njezin vijek trajanja bio je kratak. 1991. u njezinoj  blizini eksplodirala je četnička granata, tzv. luna, koja je dodatno oštetila pročelje već dotrajale zgrade. Nakon višegodišnjih molbi i traženja da se izgradi nova škola, što zbog potpune dotrajalosti montažnog objekta, što zbog sve većeg broja učenika, u vremenu dok je Republika Hrvatska još izlazila iz ratnih zbivanja i bila jednim dijelom svojega teritorija okupirana, započela je 1993. izgradnja nove škole, škole u kojoj se i sada nalazimo.

Gradnja današnje škole u Brezovici (1993. - 1995.)

U ovaj objekt, nakon niza problema u gradnji, uselili smo 1995. godine.

Brezovička škola danas

 


 

PODRUČNE ŠKOLE


PŠ DEMERJE


PŠ DRAGONOŽEC


PŠ HRVATSKI LESKOVAC


PŠ KUPINEČKI KRALJEVEC


PŠ ODRANSKI OBREŽ
preskoči na navigaciju